Giydime Cephe İstatisliği



Giydime Cephe İstatisliği

Türkiyede alüminyum işletme kapasitesinin 600 ila 700 bin ton civarından olduğunu belirleyen TALSAD, yaklaşık yüzde 75lik kapasite kullanım oranıyla 450 ile 500 bin tonluk üretim yapıldığı söyleniyor.TALSAD, düz eloksalı, boyalı levhalar ve kompozit panel malzemelerinin inşaatlarda cephelerinde de sandwich panel kullanıldığı söyledi.
 
Kesin bir istatistik olmamakla birlikte, alüminyum kaplamaların, sıva artı boya hariç, giydirme cephe kaplama pazarının dörtte üçünden fazlasını oluşturur.
 
1 milyar doların üzerinde pazar büyüklüğüne sahip Türkiye alüminyum sektöründe, değişik alanlarda faaliyet gösteren 500'ü aşkın firma bulunuyor. Sektör yaklaşık 18 bin kişiye istihdam sağlıyor.
 
Türkiye'de alüminyum işleme kapasitesi 600 ila 700 bin ton civarındadır. Yaklaşık yüzde 75'lik kapasite kullanım oranıyla 450 ila 500 bin tonluk üretim yapılmaktadır. Tonaj olarak bakıldığında 365 bin ton olan yıllık tüketim miktarı, üretimle karşılanmakla birlikte, Türkiye'de üretilmeyen ya da fiyat avantajlı ürünler ithal edilmektedir.
 
Alüminyumun dış cephelerde kullanımı dört grupta olmaktadır. Birincisi kompozit paneldir. Prestijli binaların cephelerine değişik renklerde boyalı olarak uygulanmaktadır. İkincisi ise sandwich panelin, sanayi tesislerinin dış cephe kaplamalarında kullanılmaktadır. Üçüncü olarak reklam sektöründe, reklam firmalarının benzin istasyonları anahtar teslim organizasyonlarında kanopi (dış alın cephe) imalatlarında 2,00 milimetre bin-bin 200 bin 500-2 bin milimetre eninde levha kullanarak bu malzemeler boyama sonrası dış cephelerde uygulanmaktadır. Son olarak da tek kat trapez, sanayi tesislerinin dış cephelerinde veya tankların dış cephe kaplamalarında kullanılmaktadır.
Türkiye'de 2003 yılında yassı alüminyum üretimi yaklaşık 110 bin ton iken bu rakam 2004 yılında 130 bin ton civarına ulaşmıştır. İthal edilen ürünlerin ülkemizde kullanılan yassı alüminyum kullanımına oranı ise 2003 yılı için ortalama yüzde 39 ve 2004 yılı için ortalama yüzde 36'dır.
 
Dış cephe kaplamada düz eloksalı veya boyalı levhalar ve kompozit panel malzemeleri inşaatların dış cephelerinde kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sanayi tesislerinin veya tankların dış cepheleri, alüminyum trapez veya sandwich panel malzemeleriyle kaplanmaktadır. Dış cephe kaplamalarında yoğunluklu olarak alüminyum profil kullanılmaktadır. Geleneksel sıva üzerine boya uygulamasını hesaba katmazsak, günümüz mimari yapılarında, camlı alüminyum giydirme cepheler, alüminyum ve çelik sac sandviç ve kompozit cephe kaplamaları, doğal ve suni taş cephe kaplamaları, seramik cephe kaplamaları en çok kullanılan cephe kaplamaları arasında yer almaktadır.
 
Bunlar arasında, alüminyum profilden ve alüminyum yassı mamullerden müteşekkil cephe kaplamaları, uzun ömür, dayanıklılık, korozyana mukavemet, yüksek izolasyon, kolay şekillendirebilirlik ve mimari efekt açısından en çok tercih edilir. Kesin bir istatistik olmamakla birlikte, bugün konut yapılarında dahi oldukça rağbet gören alüminyum kaplamalar, sıva artı boya hariç, cephe kaplama pazarının dörtte üçünden fazlasını oluşturmaktadır. Sandviç tarzı kaplamalar en çok sanayi yapılarında ve alışveriş merkezlerinde rağbet görmektedir. Alüminyum profillerden teşkil edilen konstrüksiyonların içine cam takılması vasıtası ile oluşturulan giydirme cepheler ise, iş ve konut gökdelenleri, ticari yapılar, oteller, prestij yapıları ve son zamanlarda tek villalar dahil nerdeyse her tür mimari yapıda, mimarları kullanmayı tasarladıkları en popüler cephe kaplama çeşididir.
 
Kişi başına düşen tüketim miktarı son 4 yılda 3,3 kilogramdan 5 kilograma çıkmıştır. Artış hızı yüksek olmasına rağmen hala 25 kilogram olan Avrupa ortalamasının çok gerisinde bulunuyoruz.
 
Bazı Batı Avrupa Ülkeleri Kişi Başına Tüketim Miktarı (Kg)
  2013 2014
Avusturya 39.9  34.5
Belçika 19.2  19.9
Fransa 22.5  22.2
Almanya 26.9  27.4
İtalya  30.9 32.1
Hollanda 24.4  30.5
Norveç 27.8  27.6
Yunanistan 15.3  17.1
İsviçre 21.6  23.6
UK 15.0  15.0

 



  • Kötü İyi

Daynex E-Ticaret Sistemleri Version1.0 © 2013 profer.com.tr | Giydirme Cephe Çözümleri